SAME BABE  
       
 

Mediji o Samih babah

http://www.myspace.com/samebabe...

http://sl.wikipedia.org/wiki/Same_babe...

http://www.sanje.si/...

http://www.sigic.si/odzven/terezijanske...

http://www.radiostudent.si/SameBabe...

http://www.radiostudent.si/article...

http://www.park.si/same-babe...

http://www.gorenjskiglas.si/novice/...

http://www.poglej.si/izstekani...

http://www.mediaspeed.net/fotka...

http://www.igrisce.si/dogodek...

http://www.rtvslo.si/kultura/...

http://zkpprodaja.si21.com/sl/Novice/...* * *


Same babe hrepenijo po soncu, se ljubijo v dežju in civilizaciji ranjenih ljudi dajejo smeh. Kitara, kontrabas, trobenta, orglice, glasovi in drobna tolkala zadrgetajo, da se v sladkosti stresete. V zrcalu se zaleskečejo podobe štirih mož, ki strmec opazujejo ženski obraz. Ker tipljejo po tkivu, ki diši po ženski, je njihov zven skrivnostna zmes vsega . Kakor ženska. Tedaj tudi njihovo ime ostane v slogu.

Tjaša Koprivec* * *Menartove življenjske resnice, denimo duhovito-reistična podoba ostarelih prijateljev v pesmi In vino veritas, so v izvedbah Samih bab še pridobile na teži. Kitara, kontrabas, činele, tamburin, trobenta, orglice … Nenavadna, a sveža zvočna podoba. Menartove pesmi so si tovrstno ploščo nedvomno zaslužile. Škoda je sicer samo, da so jo dobile šele zdaj. A bolje zdaj kot nikoli.

Matej Krajnc


* * *Kot bend so ukresali nov korak v slovenski etno produkciji: na tradicijo »ljudskih« poetov, že klasificiranih bardov od Andreja Trobentarja do Marka Breclja in podobnih tičev, so navezali svoj glas, svoj jaz, svoje ime in prepričali javnost, da mislijo resno. Same babe so pravi dedci nove slovenske etno glasbene produkcije! - Jože Štucin, Odzven Same Babe, ki ljubitelje glasbe navdušujejo od leta 2003, v svoji glasbi prepletajo prvine džeza, bluza, klasike, rocka in etnične glasbe, na festivalu šansonov pa so fantje navdušili s skladbo Dobri možje.

- MMC RTV SLO

 


* * *


Same babe so v svoj 'samobabovski' teatralni, burkaški, ljudski, melodramatični, akustični post-novovalovski muzični performans najprej posvojile poezijo vélikih (Janez Menart, Fran Milčinski – Ježek...), sočasno s tem pa oblikovale glasbeno-poetično govorico, ki je morda še najbolj primerljiva vrhuncu ustvarjalnega obdobja hrvaških Haustorjev, domačih Buldožerjev in čeških avantgardnih bardov. Same babe so 'omarkajamovska' oda vinu in ljubezni do življenja, zgodbe o mladosti rdečih rutic in modrih titovk, zlizanih 'elpejk' in neuslišanih prvih ljubeznih. S preobrazbo narodnjakarskega kiča v obešenjaške tragikomedije ali humoreskne prigode domačega Kranjca ter z ustvarjanjem novega urbanega ljudskega bluza ponujajo refleksijo sodobne slovenske družbe, ki jo zaman iščete v jutranjem listanju časopisa ali večernem zrenju novic iz TV ekrana.

- Katarina Juvančič (Muska)


* * *


Same Babe. Eden najizvrstnejših novih slovenskih bendov! Njihov instrumentarij je akustičen in pravzaprav skromen: kitara, kontrabas, trobenta, orglice, glasovi in drobna tolkala. Navdušujoče je, s kako malo in s kako preprostimi sredstvi ustvarijo tako veliko. Same Babe so štiričlanski big band! In dokaz več, da za pravo glasbo ne potrebuješ silnega instrumentarija. Da jo moraš imeti v krvi. Če vam povemo, da v svoji muziki spajajo etno, blues, swing, jazz, rock, punk, klasiko, šanson in bogvekajševse, vam ne povemo dosti. Nebroj jih je, ki mešajo te surovine. A le ene so Same Babe! Bend, ki preprosto zveni. Bend, ob poslušanju katerega te ne zanima, kaj je in kaj ni in iz česa je in iz česa ni njihova muzika. Ker preprosto uživaš. In veš, da so to Same Babe. Ker noben drug bend ne zveni tako. Tako odlično.

- Jure Longyka (radijski voditelj)


* * *

Same babe, po želji lahko ime izgovorite po slovensko ali angleško, so skupaj tri leta, v zasedbo jih je zaokrožil literarni večer na temo Janez Menart in same babe s pesmimi o ženskah. Marko Voljč, Miha Nemanič, Marko Jelovšek in Viki Baba s trobento, orglicami, kontrabasom, kitaro in različnimi tolkali raziskujejo ter po svoje oblikujejo ljudske pesmi, zraven vmešajo blues, swing in klasiko, premorejo pa tudi nekaj avtorskih pesmi. Predvsem pa neprisiljeno in z zanosom dajejo vtis, da v muziciranju uživajo morda še bolj kot poslušalci, kar preprosto pritegne, poleg tega pa tako v glasbi kot na odru pokažejo zdravo mero humorja in (samo)ironije, kar sicer občutno manjka slovenski zabavni glasbi. Če tvegamo napoved, bo njihova Krušna kmalu zaokrožila po slovenskem etru in veselicah ter si pridobila status kultne uspešnice. /…/ Postavite se v vrsto.

J. K., časnik Delo


 
     
         


Vse pravice pridržane © SameBabe 2012 - - Strežnik: www.piara.net - - oblikovanje: Marko Jelovšek